Nu är det färdigsovet på dagen!

  
I måndags somnade J i min famn på bussen i typ 2 minuter…

Under semestern slutade Mini i princip med att sova på dagen. Det tog evigheter att få honom att somna och då struntade vi helt enkelt i att försöka. Vi frågade om han ville sova varje dag och varje dag skakade han på huvudet och lekte glatt vidare. Det gick jättebra och han var inte extra gnällig för att han inte sovit, snarare tvärt om. Vissa dagar somnade han (i bilen) ändå och då fick han såklart sova, i alla fall om det var vid rätt tid på dagen, det vill säga efter lunch. Men om han nickade till på eftermiddagen försökte vi väcka honom efter max en halvtimmes sömn för att inte förstöra kvällarna helt. 

Och vilka kvällar vi har haft! Alltså wow, vi tycker att vi har fått ett nytt liv. Ett ganska långt tag (från i höstas till sent i våras) kunde vi hålla på att lägga från 19 till 21 eller 22, ibland senare. Visst finns det de som har det värre (hejhej Anna 😁) men kvällarna bara försvann och vi fick ingen tid till oss, ingen återhämtning, utan det var bara att lägga sig nästan direkt efter det att J somnat. Jag vet att småbarnslivet inte är någon dans på rosor och hade det inte varit långa läggningar hade det varit något annat… Med barn är det bara att gilla läget vad det nu är och göra det bästa av det. Menmen. Innan semestern var vi inne i en bra period (tyckte vi) där J somnade 20-20.30. Men nu under semestern när han inte sovit på dagen har han somnat innan 19.30. Efter bad, saga, gonattpuss och släckning somnar han på mindre än 5 minuter. Det är helt freaking fantastiskt! Tiden! Okej att vi har Micro också men ändå. Man hinner göra saker innan det är dags att lägga sig. Andas lite. Slappa lite. Pyssla lite. Läsa lite. Umgås lite. 

Men så var det dags för förskola igen igår. Jag sa till pedagogerna att han inte sovit på dagen på semestern och att vi tyckte att det funkade bra. De undrade om han fick sova om de fick honom att somna. Visst, sa jag. Trodde inte att det skulle gå, men de lyckades (som det alltid gör) och han sov igår. Fy fasen sicken läggning det blev! Strax innan 22 somnade han och vi påmindes om hur vi haft det tidigare och saknade våra nya kvällar. Att en timmes sömn på dagen kan förlänga läggningen med 2,5 timme på kvällen! Så idag sa jag ifrån att han inte får sova mer och det var okej med dem även om jag tror att de helst vill att alla barnen sover. Han var vaken och glad på förskolan och gnällde inte alls. Och nu är vi back on track. Klockan är snart 20 och mini har sovit sedan 19.10 ungefär. Fantastiskt. 

(Om jag vetat detta hade vi nog lagt ner eller tidsbegränsat dagvilan tidigare. Det ska Micro få känna på, moahahaha. OBS, skoja bara men nu vet vi att om Micro blir svår att lägga på kvällen sover han nog för mycket på dagen.)

Annonser

Om -Jenny-

Mitt I livet. Man och två barn. Älskar böcker. Köper och säljer Lola. Funderar. Tycker till. Jobbar. Är. Lever. Visa alla inlägg av -Jenny-

2 responses to “Nu är det färdigsovet på dagen!

 • Jessica

  Vi får nog testa hur Nils funkar om han sover på dagen på dagis, för han sover ju inte på dagen heller och vi har också riktigt bra läggningar nu för tiden.

  Och ja, precis som du skriver kommer Olle få känna på ”det hårda livet” om han också blir krånglig att få att somna på kvällarna sedan när han blir äldre. Man lär så länge man lever 😃
  Kram

  Gilla

  • -Jenny-

   Ja. Vårt test gick ju åt skogen. Får se hur det går för Nils. Jack följde snällt med och la sig som vanligt och somnade. I onsdags när han inte fick sova var han lite konfunderad men accepterade att vars vaken. Nils kanske inte ens lägger sig.

   Ja. Stackars våra små. Nu vet man ju lite vad man ska och inte ska göra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: